Δάνεια σε ξένο Νόμισμα »

Ποιους κινδύνους κρύβουν τα δάνεια σε ξένο νόμισμα

 

(¶ρθρο από εφημερίδα)

 

Η Ευρώπη επιμένει να κρατάει το επιτόκιο στα επίπεδα του 4%. Η Ελβετία έχει συγκρατήσει το δικό της επιτόκιο στο 2,75%. Οι ΗΠΑ, μετά την απότομη... βουτιά των τελευταίων εβδομάδων, έριξαν το δικό τους επιτόκιο στο 3% και πολλοί προβλέπουν περαιτέρω πτώση προς το 2%.


Όσο μεγαλώνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια της Ευρώπης και τα αντίστοιχα των ξένων χωρών τόσο ισχυρότερο γίνεται και το δέλεαρ για τον Έλληνα να μη δανειστεί σε ευρώ, αλλά σε ξένο νόμισμα.


Και σε δολάρια


Προς το παρόν, στην αγορά διατίθεται δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Όμως, πολύ σύντομα αναμένεται να λανσαριστούν και αντίστοιχα προϊόντα σε δολάρια, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για περαιτέρω μείωση του αμερικανικού επιτοκίου από τη Fed.


Στην τρέχουσα συγκυρία, τα δάνεια σε ξένο νόμισμα είναι δελεαστικά λόγω της διαφοράς του επιτοκίου. Ο δανειολήπτης θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 5,15% αν επιλέξει το ευρώ. Αντίθετα, αν προτιμήσει το ελβετικό φράγκο, το επιτόκιο θα περιοριστεί στο 3,75%-3,95%.


Η διαφορά τού 1,2-1,4% σημαίνει ότι ο δανειολήπτης που θα επιλέξει το ευρώ πρέπει να πληρώνει 1.155 ευρώ κάθε μήνα για να εξυπηρετήσει δάνειο 200.000 ευρώ με 30ετή περίοδο αποπληρωμής. Με ελβετικό φράγκο, θα πληρώνει 960 ευρώ.


Αυτά συμβαίνουν σήμερα. Όμως οι ισορροπίες μπορούν να ανατραπούν και το δάνειο σε ξένο νόμισμα να αποδειχτεί εξαιρετικά ακριβή λύση. Αυτό θα συμβεί αν:


**Κλείσει η ψαλίδα του επιτοκίου της ΕΚΤ με το αντίστοιχο της ελβετικής τράπεζας. Σήμερα είναι 1,25% (4% για την ΕΚΤ και 2,75% για την ελβετική τράπεζα). Προς το παρόν, η ΕΚΤ δεν δείχνει διατεθειμένη να μειώσει το επιτόκιο, αν και αναλυτές προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Σε ό, τι αφορά την Ελβετία μετά την αύξηση του επιτοκίου στο 2,75% κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος δεν θα υπάρξει άλλη μεταβολή.


**Υποχωρήσει το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου. Σήμερα, η ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο είναι στο 1,61. Την τελευταία 5ετία, η χαμηλότερη ισοτιμία ευρώ/φράγκου ήταν 1,45 και η υψηλότερη 1,68. Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, το ευρώ υποχωρεί έναντι του φράγκου, κάτι που είναι αρνητικό για όσους έχουν ήδη πάρει δάνειο και θετικό γι' αυτούς που σκοπεύουν να δανειστούν σε ελβετικό νόμισμα από εδώ και στο εξής.


Έστω ότι ένας δανειολήπτης θέλει να πάρει δάνειο 300.000 ευρώ. Σήμερα, τον συμφέρει να δανειστεί σε ελβετικό φράγκο, καθώς η δόση του θα διαμορφωθεί στα 1.440 ευρώ το μήνα, αντί για τα 1.730 ευρώ που θα πληρώνει αν πάρει δάνειο σε ευρώ. Έστω όμως ότι, το επόμενο διάστημα, η ψαλίδα του ευρωπαϊκού επιτοκίου με το αντίστοιχο της ελβετικής τράπεζας κλείνει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και στο ίδιο διάστημα, η ισοτιμία ευρώ/φράγκου διαμορφώνεται στα 1,45 (από 1,61 σήμερα).

Σε τέτοια περίπτωση (και αν οι ισοτιμίες μείνουν σταθερές), η δόση για το δάνειο στο φράγκο θα αναρριχηθεί στα 1.580 ευρώ, ενώ η δόση για το δάνειο σε ευρώ θα υποχωρήσει στα 1.570 ευρώ.


Συμπερασματικά, για ν' αρχίσει να γράφει ζημιές κάποιος από ένα δάνειο σε ελβετικό φράγκο, πρέπει:


**Να κλείσει τελείως η ψαλίδα ανάμεσα στο επιτόκιο του ευρώ και του φράγκου.

Κάτι τέτοιο θα συμβεί αν η Ελβετία ανεβάσει τα επιτόκια από το 2,75% στο 3% και την ίδια στιγμή η Ευρώπη ρίξει τα δικά της από το 4% στο 3%.


Λόγω των διαφορών


Σε περίπτωση «εξομοίωσης», ο δανειολήπτης που έχει επιλέξει το φράγκο θα χάνει λόγω των συναλλαγματικών διαφορών.


**Να υποτιμηθεί το ευρώ έναντι του φράγκου περίπου κατά 15-20%. Δηλαδή, η ισοτιμία ευρώ/φράγκου να πέσει από το 1,61 στο 1,30. Σε μια τέτοια περίπτωση, η δόση για ένα δάνειο 300.000 ευρώ θα ανέβαινε πάνω από τα 1.750 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που θα προέκυπταν αν κάποιος έπαιρνε δάνειο σε ευρώ. Τέτοιες μεταβολές δεν έχουν υπάρξει στο φράγκο τα τελευταία 7-8 χρόνια.


Ωστόσο, έχουν καταγραφεί μεγαλύτερες αυξομειώσεις σε δολάριο και γεν.

 

Κερδισμένοι και χαμένοι

 

Το ελβετικό φράγκο δεν έχει μεγάλα σκαμπανεβάσματα την τελευταία 8ετία. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το δολάριο, γι' αυτό και ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθούν τα επιτόκιά του, το ρίσκο στον δανεισμό σε δολάριο είναι υψηλότερο. Από το 2000 μέχρι σήμερα, το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 87,5% σε σχέση με το δολάριο.

Αν κάποιος πάρει δάνειο σε αμερικανικό νόμισμα, κινδυνεύει να υποστεί πανωλεθρία στην περίπτωση που το ευρώ υποχωρήσει.


Στο παρελθόν, έχουν υπάρξει τέτοια φαινόμενα με άλλα νομίσματα. Μόλις το 2000, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά παίρνοντας δάνεια σε γεν. Αυτό συνέβη όταν σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, το ευρώ (και κατά συνέπεια και η δραχμή που είχαμε τότε) υποχώρησαν κατά 30% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα. Φυσικά, υπάρχει και διαφορετική ανάγνωση: Αν κάποιος δανειζόταν σε δολάριο το 2000 -τότε που η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν 0,9- σήμερα, χάρη στην άνοδο του ευρωπαϊκού νομίσματος στο 1,46, θα είχε αποπληρώσει πάνω από το μισό του δάνειο χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.

Οι χρεώσεις που δεν αναφέρουν τα διαφημιστικά

 

Κρυφά κόστη τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά παρά μόνο όταν αρχίσει η αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων, περιμένουν όσους δανείζονται σε ξένο νόμισμα. Στα διαφημιστικά φυλλάδια των τραπεζών δεν αναφέρεται το παιχνίδι με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες το οποίο έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να φουσκώνει έως και 3% με το... καλημέρα. Αυτό συμβαίνει γιατί:


*Όταν εκταμιεύουμε το δάνειο, η μετατροπή από το ξένο νόμισμα στο ευρώ γίνεται σε υψηλότερη τιμή από την μέση ισοτιμία. Αυτό μας οδηγεί στο να δανειζόμαστε περισσότερα.

*Όταν αποπληρώνουμε το δάνειο η μετατροπή από το ευρώ στο ξένο νόμισμα γίνεται σε χαμηλότερη τιμή από την μέση ισοτιμία. Έτσι, και πάλι πληρώνουμε περισσότερα εδώ για να καλύψουμε τη δόση.


Η διαδικασία έχει ως εξής: Το ακίνητο που θα αγοράσετε, θα κληθείτε να το πληρώσετε σε ευρώ. Έτσι, η τράπεζα θα υπολογίσει πόσα ελβετικά φράγκα θα είναι το δάνειο έτσι ώστε να πάρετε στα χέρια σας τα ευρώ που ζητάτε. Κι εδώ κρύβεται η πρώτη παγίδα. Με ποια συναλλαγματική ισοτιμία θα γίνει η μετατροπή από τα ευρώ στα ελβετικά φράγκα; Οι περισσότερες τράπεζες δεν χρησιμοποιούν την τιμή fixing (δηλαδή την μέση τιμή) αλλά την τιμή αγοράς συναλλάγματος, η οποία είναι υψηλότερη από τη μέση τιμή.


Η συναλλαγματική ισοτιμία


Αυτό ισοδυναμεί με επιβάρυνση για τον δανειολήπτη καθώς όσο υψηλότερη είναι η τιμή μετατροπής, τόσο περισσότερα ελβετικά φράγκα δανείζεται.


Τις προηγούμενες ημέρες, η σχετική συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου ήταν 1,6134 (σ.σ.: με ένα ευρώ αγοράζεις 1.6134 ελβετικά φράγκα).


Η τιμή αγοράς συναλλάγματος έφτανε στα 1,642. Αν λοιπόν κάποιος έκλεινε ένα δάνειο σε ελβετικό φράγκο για να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 300.000 ευρώ, θα εμφανιζόταν να δανείζεται 492 χιλιάδες ελβετικά φράγκα αν η μετατροπή γινόταν με βάση την τιμή αγοράς συναλλάγματος ή 483 χιλιάδες ευρώ αν η μετατροπή γινόταν με βάση την κεντρική ισοτιμία.


*Στην πληρωμή των δόσεων εντοπίζεται η δεύτερη παγίδα. Η μετατροπή των ελβετικών φράγκων σε ευρώ δεν θα γίνεται με βάση τη μέση τιμή αλλά με βάση την τιμή πώλησης συναλλάγματος που είναι χαμηλότερη από την μέση τιμή fixing. Έτσι, για την εξυπηρέτηση ενός δανείου 300.000 ευρώ με 30 χρόνια διάρκεια, ο πελάτης πληρώνει 1.415 ευρώ τον μήνα από 1.397 ευρώ που θα έδινε αν η μετατροπή γινόταν με βάση την τιμή fixing (1,6134).


Συμπέρασμα: τα παιχνίδια με τις ισοτιμίες αναγκάζουν τον δανειολήπτη να χρεωθεί με περισσότερα ελβετικά φράγκα και να πληρώνει μεγαλύτερη δόση.